Τα πολλαπλά οφέλη της μαστίχας για την υγεία μας και οι χρήσεις της στην καθημερινή μας ζωή

Στη μαστίχα Χίου έχει απονεμηθεί ο χαρακτηρισμός προϊόντος ΠΟΠ (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης) από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το όνομά της είναι συνδεδεμένο με τον τόπο καταγωγή της. Είναι ένα ξεχωριστό πολύτιμο προϊόν που παράγεται μόνο στο νησί της Χίου και μάλιστα στη νότια πλευρά και η καλλιέργειά της χαρακτηρίζεται από μία παραδοσιακή, ιδιαίτερα επίπονη διαδικασία παραγωγής. Τη μοναδικότητα της σφραγίζει το γεγονός ότι η UNESCO έχει συμπεριλάβει την καλλιέργεια της Μαστίχας Χίου στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας.

Αυτή η φυσική ρητίνη που εκκρίνεται από τον σχίνο (μαστιχόδεντρο) έχει πολλαπλές χρήσεις στη διατροφή, τη μαγειρική, τη ζαχαροπλαστική, την ποτοποιία, καθώς επίσης στην παραγωγή καλλυντικών και αρωματικών προϊόντων και τη φαρμακολογία. Αυτό το ελληνικό Superfood έχει σημαντικές ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία μας, οι οποίες έχουν αναγνωριστεί σε διεθνές επίπεδο. Η μαστίχα έχει ήδη εγκριθεί ως φυτικό φαρμακευτικό προϊόν, ενώ αποτελεί δραστικό συστατικό συμπληρωμάτων διατροφής αλλά και ομοιοπαθητικών σκευασμάτων. Πλέον χορηγείται τόσο για την πρόληψη, όσο και για την αντιμετώπιση μιας σειράς παθήσεων, κυρίως του γαστρεντερικού συστήματος.

Πολυάριθμες δημοσιευμένες διεθνείς κλινικές μελέτες επιβεβαιώνουν ότι η μαστίχα είναι ένα εξαιρετικά δραστικό φαρμακευτικό βότανο με σημαντικές αντιοξειδωτικές, αντιμικροβιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) έχει χαρακτηρίσει κι επίσημα τη μαστίχα Χίου ως Παραδοσιακό Φάρμακο φυτικής προέλευσης και αναγνωρίζει τη συμβολή της στην ανάπλαση της επιδερμίδας και στην επούλωση τραυμάτων, ενώ η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) αναγνωρίζει τους παρακάτω ισχυρισμούς υγείας: H Μαστίχα Χίου συμβάλει σε ένα υγιές γαστρεντερικό σύστημα και έχει ευεργετική δράση στη στοματική υγιεινή.

Φυσική μαστίχα σε σκόνη, μασώμενα δισκία και κάψουλες, καθώς επίσης και μία ολοκληρωμένη γκάμα προϊόντων για τη στοματική υγεία και την φροντίδα του δέρματος, που φέρουν την υπογραφή της σειράς Art of Nature, διατίθενται τώρα σε φαρμακεία σε όλη την Κύπρο, από την ΑΓΑΠΗΝΩΡ.